zaterdag 5 mei 2012

Een plan voor het onderhouden van een blog.


Ugh, ik schaam mij eigen dood voor het weinig posten op mijn blog terwijl ik er zoveel plezier mee heb! Ik lijd een druk leven, drukker dan anders maar dit maken wel meerdere mensen mee of ze gaan het nog meemaken. Dit is erg vervelend, voor mij maar ook voor jullie. Dus bij deze voor de zoveelste keer het spijt me lieve lezers..
(Bron: Tumblr)

Ik zit zelf al een korte tijd te denken over hoe ik dit nu kan voorkomen, hoe ik dit kan verbeteren. Ik heb voor mezelf dan ook voorgenomen om een plan op te stellen en mij eigen hier zo veel mogelijk aan te houden. Deze deel ik dan ook graag met jullie, want wie weet kan jij er ook wel wat tips of iets dergelijks uithalen!

En dan nu het plan…
Mijn plan zal vooral bestaan uit, brainstormen, uitvoeren en vormen. Deze drie hoofddoelen zal ik dan ook los met jullie bespreken.

Brainstormen.
Ik beschouw brainstormen nu als een brede categorie waarbij ik verschillende dingen aan bod breng zoals inspiratie, uitbreiden en vernieuwingen.

Inspiratie… Iedereen die een blog runt of wie aan een blog mee werkt krijgt met inspiratie te maken. Het ene moment ontplof je er van en het andere moment kan je niets bedenken. Hier heb ik zelf ook mee te kampen en heb vaak dagen achter elkaar dat ik vrijwel niets kan bedenken. Dit wil ik voorkomen door álles wat ik als inspiratie zie gelijk op te schrijven. Ook al denk ik (of jij) dat het doelloos is en niet bij de desbetreffende blog hoort, gewoon opschrijven je weet nooit of het nog van pas gaat komen.

Uitbreiden… Hiermee bedoel ik dat je, je inspiratie wat verder uitwerkt. Probeer het uitgebreider te maken door middel van een woord te splitsen in verschillende dingen. Stel je heb beauty opgeschreven als inspiratiebron, maak het uitgebreider om daar categorietjes bij te schrijven zoals: ‘reviews, how-to’s, FOTD’. Maar wees ook origineel en probeer op zoek te gaan naar iets nieuws of wat nog vrij weinig mensen hebben.

Vernieuwingen… Probeer iets nieuws met je blog, ga een keer in de zoveel tijd een andere kant op (bijvoorbeeld met een beautyblog een keer in de zoveel tijd iets te schrijven over muziek, lifestyle etc.). Dit zorgt voor variatie en afwisseling. Maar probeer ook eens andere categorieën te bedenken om uit te kunnen voeren die je dagelijks, wekelijks of maandelijks terug kan laten komen.
Uitvoeren.
Net hebben we het over het brainstormen gehad, nu kan het echte werk  gaan beginnen, namelijk het uitvoeren hier van. Je heb net ideeën bedacht voor je blog en je inspiratie opgeschreven. Dan wordt het nu tijd om hier een verhaaltje om heen te schrijven. Schrijf fijn en professioneel maar ook vooral in ´Jip en Janneke´ taal om het zo maar te benoemen. Het is niet fijn om teksten te lezen waar moeilijke woorden in staan die je eerst moet googlen om te weten wat er nu werkelijk staat. Schrijf ook vooral doelgericht met de nodige informatie en werk met alinea´s en als het nodig is met tussenkopjes. Naar mijn mening is het ook leuker om iets wat ´persoonlijker´ te maken door je eigen twist er aan te geven door bijvoorbeeld je eigen schrijfstijl te ontwikkelen of eigen ervaringen in je tekst te verwerken. Als tip wil ik verder meegeven om vooruit te schrijven zodat je altijd een voorraadje hebt.

Vormen.
Dit kan je beschouwen als het makkelijkst deel van het plan, maar het kan ook aardig pittig zijn. Je moet namelijk opzoek gaan naar afbeeldingen die het beste bij jou geschreven stuk passen en zorgen voor aantrekking. Kijken tussen welke stukken je het best een afbeelding kan plakken en of je niet te veel of te weinig afbeeldingen er bij voegt. Het moet natuurlijk wel aantrekkelijk en overzichtelijk blijven. Als je zelf beschikt over de handigheid om mooie, doelgerichte foto´s te maken is het meestal ook het fijnst en persoonlijkst om deze te gebruiken.

Over het algemeen zijn dit wel de basis eigenschappen voor een blog maar ik vind het zelf fijn om dit op een rijtje te hebben staan. Ik hoop dat jullie hier ook iets aan hebben gehad want ik vond het zelf wel de moeite waard om dit te delen. 

6 opmerkingen: